Dag 3 Lions in Busan
Door: Edwin Mincke
Blijf op de hoogte en volg Edwin
22 Juni 2012 | Zuid-Korea, Busan
Gisteren was het dus de moment om naar het BEXCO conventiecentrum te gaan om ons te registreren . Onder andere noodzakelijk om toegang te krijgen tot de conventie maar ook om later te kunnen stemmen voor de presidentskandidaten. De gastspreker op de conventie is weer een zwaargewicht . Dit jaar wordt het Dr. Margaret Chan , het hoofd van de WHO ( andere sprekers waren Jimmy Carter, Colin Powell, Norman Schwarzkopf..)
In het conventiecentrum zelf een hele boel standjes met Lions attributen en andere hebbedingetjes. Dit is ook de plaats om een andere activiteit te ontplooien : de jacht op pins van andere clubs. We hebben zelf een 20 -tal zeer mooie Belgische pins gekregen om aan een geslaagde ruilhandel te kunnen beginnen. Ook niet vergeten om snel ( want de voorraad is beperkt ) een 6 tal Fanions van de Conventie te kopen voor de voorzitters van de clubs van de zone die zo vriendelijk waren om mij te sponsoren op deze mooie trip. Er zijn een paar mooie standen met Chinese kunst, kalligrafie en inlegwerk.( zie foto ). Indien iemand een souvenirtje of Lions attribuut of speciale pin wenst , let me know. Je kan het zo gek niet bedenken of het is beschikbaar met Lions logo.
Aan de overkant van BEXCO ligt het grootste shoppingcenter ter wereld : Shinsegae Centumcity . Met op de 1ste verdieping een SPA center met 22 natural hot springs, op de 11de verdieping is een golf range. Trouwens, verspreid over de hele stad zie je regelmatig reusachtige groene vogelkooien . Ik dacht eerst dat het een overblijfsel was van Jurassic Park 5 - gezien de aanwezige Filmindustrie in Busan - ; maar neen het zijn reusachtige driving ranges temidden van de appartementsgebouwen , omspannen met groene netten.
En op de 4de verdieping van het complex heb je een Olympische schaatspiste.Een cinemacomplex en een scala aan restaurants en winkels. Misschien moet U-Place eens komen kijken....
In de namiddag terug richting Hotel om dan het strand en omstreken te gaan verkennen, gewapend met de videocamera. Het strand is super proper. 's morgens vroeg een kuisploeg die meticuleus de vloedlijn afgaat en alle aangespoelde rommel opraapt. 's avonds een kuisploeg van 100 jonge gasten met reuze pincetten en vuilzakken , voorafgegaan door een tiental " sandwichmannen" met een electronisch lichtgevend reclame paneel op hun buik ; het geheel gesponsord door een frisdrankmerk. Je moet er maar opkomen.. Idee voor onze Belgische kust?
Ondertussen kom ik een cameraploeg tegen van Lions Oakbrook die mij een camera en microfoon onder de neus duwen om mijn eerste impressies vast te leggen. Te volgen op kanaal 1 van Lions TV. Dit brengt me plots op het idee om hetzelfde te gaan doen , weze het op bescheiden schaal. Slachtoffers van mijn interviewtechnieken waren Lions uit Nieuw Caledonia, Cameroun, India, Pakistan, Finland, Columbia, Portugal, Frankrijk, UK, Ierland, Zweden, USA, Spanje,Nepal, Japan, Korea. Morgen op de internationale parade defileren er 100 landen dus , na afloop ga ik werk hebben om iedereen aan het woord te laten . Gelukkig ontbindt de parade vlak aan het hotel. Ze hebben regen voorspeld maar dat houdt ons niet tegen om met de vlaggen( Vlaamse, Waalse, Brusselse, BHV, Belgische, Lions Belgium ) in aanslag op stap te gaan .
Tijdens mijn wandeling op de dijk kom je regelmatig mensen tegen met een " stofmasker ". Echte design , assortie met hun hoedje, kleedje en handschoenen. Ik zie ze in Antwerpen al rondlopen met hun outfit " tegen het fijn stof " van de Oosterweelverbinding; weer een gat in de markt ???
Op het einde van de dijk komen we in een kleine vissershaven waar de lokale visrestaurants hun waar etaleren in aquaria. Nou ja, restaurants is een groot woord, eerder een kot van 2 op 2 meter waar het geselecteerde zeedier ter plekke versneden wordt en aangeboden, vergezeld van een soja dipsausje en een kwak kimchi. Ik stop aan een kraampje , zo groot als mijn kruiwagen. Binnenin vind ik een oud mannetje dat twee zaken verkoopt: kreukeltjes en gebakken platte bruine dingen die lijken op grote pissebedden maar zonder pootjes, eerder een soort larve. Mmm, extra proteinen !! Ik wapper met een briefje van 1000 Won en opa vult een half bekertje met de lekkernij, houten prikkertje incluis. Ik proef er eentje van , niet echt mijn ding en schenk de rest aan de lokale bevolking.
Tijd om terug te slenteren naar het hotel . Langs de dijk vind je regelmatig grote pancartes met instructies in geval van Tsunami's. Het was vandaag verboden om te gaan zwemmen wegens te grote golfslag vlak bij het strand. De surfers vonden dit dan weer ideaal.
Terug het hotel binnen , recht naar de bar voor een Hoegaarden van 't vat; het kan deugd doen.
In de hotellobby verzamelen alle kersverse gouverneurs zich , gekleed in galakostuum ( witte vest , nice! ) en weer kan uw reporter het niet laten om de camera onder de neus te duwen van een paar prachtexemplaren uit de hele wereld.
Snel even opfrissen om op zoek te gaan naar een typische Koreaanse eetgelegenheid.
Wordt vervolgd ....
23 Juni 2012 - 13:11
Jules:
Heeey pap!!
Ah klinkt allemaal zo leuk! Mmm die stofmaskertjes doen me enorm hard denken aan Shanghai en Beijing. Echt grappig he, al die verschillende designs en prints. Segh daar wordt precies nog al een spel gemaakt van die bijeenkomst, echt wel een eer dat je er bij kan zijn dan! Hier in Lichtaart/Oosterwijk heel wat minder gala-achtig! Ben nu al heel erg benieuwd naar alle leuke foto's. Ben je er uiteindelijk achtergekomen wat die gebakken platte bruine dingen waren? Misschien zeekomkommers, want die worden in China ook veel gegeten (wel eerder als delicatesse).
Ivm souveniertjes, van Lionsachtige dingen heb ik nu niet direct iets nodig denk ik hihihi. Voor de rest weet ik niet echt wat typisch is voor ginder, dus verras me maar met iets klein leuk en goedkoop!
DIkke zoen en kijk al uit naar het volgende verslag!
Jules